hur man beskära hortensia

Kathy tjänstgjorde som programdirektör för Gateway Greening i Missouri. Kathy har designat och utvecklat över 100 nationellt erkända gemenskap trädgårdsprogram för skolor och volontärer i hela landet. För närvarande är hon intresse utgivaren av Talbot Spy, som omfattar lokala nyheter på Eastern Shore.

När och hur man beskär hortensia är en källa till oro för många hem trädgårdsmästare som oroar de dödar anläggningen. Här är några steg att följa för att säkerställa korrekt hortensia beskärning.

Steg 1 – Bestäm typ av Hydrangea

Olika typer av hortensia har olika beskärning krav. Bestäm vilken hortensia sorten är i trädgården innan du försöker att beskära.

Steg 2 – Beskärning efter blomning

Populära typer trädgård är Bigleaf, mophead och Lacecap. Dessa blomma i mitten till slutet av sommaren på skott som växte förra året. Typer som blommar på ny tillväxt inkluderar Oakleaf, Arborescens och Paniculata. En annan typ, klättring hortensia, är faktiskt en vinstock, inte en buske, och kräver lite eller ingen beskärning.

Steg 3 – Prune Oakleaf, Paniculata och Arborescens Hydrangea

TIPS: Vår expert trädgårdsrådgivare, tillägger Kathy Bosin, “Om din hortensia avslutas blomning i mitten av sensommaren är det blommar på gammalt trä.” Beskära den i slutet av sommaren. Om din hortensia blommar i slutet av sommaren genom hösten, det blommar på nytt trä. ” Du ska skära dessa tillbaka i slutet av vintern, innan någon ny tillväxt ses. ”

Steg 4 – Prune Pee Gee Hydrangea

Bigleaf, mophead och Lacecap, eftersom de blommar på föregående års tillväxt, bör beskäras efter blomning när anläggningen går vilande eller alla löven faller av. Beroende på klimatzon, är detta i allmänhet senhösten. Dessa typer av hortensia kan också beskäras i början av våren innan ny tillväxt börjar. Detta är den föredragna tiden för att beskära om området är föremål för hårda vintertemperaturer.

Beskära gamla blomställningarna till det första paret av starka, friska knoppar. Mer beskärning kan göras på mogna, etablerade hortensia buskar för att ta bort äldre stjälkar och uppmuntra ny tillväxt från anläggningens bas.

Ta bort alla döda käppar genom att skära ner dem till marken. Om anläggningen är mer än 3 år gamla, tunna ut genom att ta bort 1/3 av de äldsta käppar, återigen skära till marken. Ta bort alla gamla blom som finns kvar. Kom ihåg att alla gröna knoppar bort vid denna tid kunde ha varit fler blommor, så tänk på om målet är fler blommor eller en snyggare anläggning.

För att säkerställa en ny gröda av kraftiga stjälkar, bör Oakleaf, Paniculata och Arborescens hortensia beskäras tidigt på våren.

Beskära stjälkar tillbaka i februari eller mars, antingen nära marknivån eller ens med hortensia s huvudstammen. Kraftig stjälkar krävs för att säkerställa massor av blommor i ändarna av spännet stjälkar. Under hösten och vintern, inte trimma eller beskära bort de gamla blom, eftersom de fortfarande ser attraktiv under hela denna tid.

Vissa trädgårdsmästare vill träna Pee Gee hortensia att bli ett litet träd genom att ta bort 1/3 av anläggningens sido små grenar från grunden. Detta bör göras i slutet av vintern eller tidigt på våren. Efter dessa grenar beskärs av, skära bort eventuella korsade grenar eller de som inte växer bort från mitten av anläggningen.

Även Pee Gee hortensior kan skäras till valfri storlek mellan 6 inches och 3 feet tall varje år, är det bäst att plantera på en plats där det är gratis att växa sig stora. Inte beskära hårt till marken. Gentle beskärning håller anläggningen friska och uppmuntrar ny tillväxt.